Monday, 2 April 2012





UNGKEP AYAM ATAU DAGING

BAHAN-BAHAN UTAMANYA
1 kilo daging atau 1 ekor ayam-potong ikut suka
basuh bersih dan tos kan airnya


BAHAN-BAHAN YG PERLU DIKISAR HALUS
Rm 2.00 ketumbar
Rm 0.20 jintan manis
Rm 0.20 jintan pedas
20 biji chili thailand
20 tangkai lada kering
6 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit basah


BAHAN-BAHAN PERASA
garam dan serbuk perasa
1/4 paste asam jawa
4 mug air biasa-untuk empukkan ayam atau daging
4 biji kentang di potong 4 bahagian setiap biji kentang-digoreng terlebih dahulu
3 sudu kuah gula pasir
1 cawan minyak makan
1 biji bawang besar di mayang 
3 helai daun kunyit yg telah di mayang sedikit kasar
2 cawan santan

CARA MENYEDIAKAN NYA

panas kan minyak..apabila minyak telah panas masukkan bawang besar yg telah di mayang.goreng hingga kekuningan..setelah itu masukkan bahan2 ang telah di kisar hingga terbit minyak..setelah terbit minyak masukkan ayam atau daging ..gaul rata selama 10 minit dengan api perlahan..kemudian masukkan ayam atau dagin ..masak hingga empuk ..setelah  empuk ayam atau daging ..masukkan air asam jawa ,garam serbuk perasa ,gula pasir , kentang yg di goreng  dan santan..masak selama 10 minit ..kemudian masukkan daun kunyit dan matikan api nya ..gaul hingga daun kunyit layu sedikit dan hidangkan .

selamat mencuba


No comments:

Post a Comment