Masakan kampung istimewa. Rahsia istimewa resepi kampung yang diwarisi oleh nenek moyang dahulu kala.
Monday, 2 April 2012
BATANG KELADI MASAK LOMAK CILI API
bahan utama batang keladi bayam yg telah di siang bersih
tidak perlu di celur basuh dan toskan airnya
BAHAN2 YANG DIKISAR HALUS
20 biji lada cili
4 ulas bawang merah kecil
satu gengam ikan bilis
1 inci kunyit hidup
BAHAN-BAHAN PERASA
2 mangkok santan
1/2 cawan air asam jawa
garam dan serbuk perasa
CARA-CARA MENYEDIAKAN NYA
masukkan bahan2 yang telah di kisar dan santan..dan didihkan..setelah mendidih masukkan batang keladi yang telah di basuh bersih..
masukan garam dan serbuk perasa ..masak hingga batang keladi empuk..masak dengan api perlahan ..jangan sampai santan pecah
selamat mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment