Wednesday, 28 March 2012




ASAM PEDAS IKAN PATIN MELAKA NONYA

IKAN PATIN DISIANG BERSIH DAN DI RENDAM DENGAN 
AIR ASAM JAWA 1 JAM UNTUK HILANGKAN HANYIR IKAN
KEMUDIAN DI BASUH BERSIH DAN TOSKAN AIRNYA


BAHAN-BAHAN KISARNYA
lada kering 20 tangkai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
6 cili thai (pedas)
6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah

BAHAN -BAHAN SAYURAN NYA
sawi yg di jerukkan.1 pack..di potong ..rendam..di perah airnya
Sdikit bawang merah dan putih dihiris untuk di tumis
BAHAN -BAHAN PERASANYA
Minyak untuk menumis
Satu cawan pati asam jawa
2 mangkok air biasa
Sedikit garam
Sedikit aji nomoto
1/2 sudu kuah gula pasir
sedikit lada hitam
CARA-CARA MENYEDIAKAN NYA
Panaskan minyak .tumiskan bawang merah dan putih hingga kekuningan ,. Masukkan bahan yang dikisar tadi .tumis hingga naik minyaknya ,kemudian masukkan ikan dan pati asam jawa ,renihkan dalam masa 4 minit masukkan 2 mangkok air biasa .kemudian masukkan bahan sayurannya .dan bahan perasanya.renihkan sampai empok sayurannya.
Selamat mencuba resepi asam pedas johor.
Sekian terima kasih
Dari
Siti junidah musa



No comments:

Post a Comment