ASAM
PEDAS IKAN PATIN MELAKA NONYA
IKAN PATIN DISIANG BERSIH DAN DI RENDAM DENGAN
AIR ASAM JAWA 1 JAM UNTUK HILANGKAN HANYIR IKAN
KEMUDIAN DI BASUH BERSIH DAN TOSKAN AIRNYA
BAHAN-BAHAN
KISARNYA
lada kering 20 tangkai
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
6 cili thai (pedas)
6 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
BAHAN -BAHAN
SAYURAN NYA
sawi yg di jerukkan.1 pack..di potong ..rendam..di perah airnya
Sdikit bawang merah dan putih dihiris untuk di tumis
BAHAN -BAHAN
PERASANYA
Minyak untuk menumis
Satu cawan pati asam jawa
2 mangkok air biasa
Sedikit garam
Sedikit aji nomoto
1/2 sudu kuah gula pasir
sedikit lada hitam
CARA-CARA
MENYEDIAKAN NYA
Panaskan minyak .tumiskan bawang merah dan putih hingga kekuningan ,.
Masukkan bahan yang dikisar tadi .tumis hingga naik minyaknya ,kemudian
masukkan ikan dan pati asam jawa ,renihkan dalam masa 4 minit masukkan 2
mangkok air biasa .kemudian masukkan bahan sayurannya .dan bahan
perasanya.renihkan sampai empok sayurannya.
Selamat mencuba resepi asam pedas johor.
Sekian terima kasih
Dari
Siti junidah musa
No comments:
Post a Comment